Până şi cârciumile îşi selectează clienţii

Home  >>  Diverse  >>  Până şi cârciumile îşi selectează clienţii

Până şi cârciumile îşi selectează clienţii

Postat pe 29 octombrie 2015, In categoria Diverse

-Ieşi afară, mergi la alt cabinet, eu îmi selectez pacienţii. Până şi cârciumile îşi selectează clienţii. Am şi eu dreptul ăsta.

Aşa a început povestea Adelei.A mers la cabinetul medical al doctorului de familie şi, fiindcă era a doua oară în această săptămână, medicul s-a enervat să o revadă. Adela e singură şi bolnavă, intră uşor în panică, iar atunci când se simte în pericol merge la doctorul de familie. Adelei i-a murit soţul de trei ani şi singurul copil pe care îl are munceşte în Anglia. Nu înţelege de ce medicul se enervează când o vede. Adela crede că, dacă doctoriţa  îi acordă câteva minute şi îi ia asistenta o tensiune, ea pleacă mulţumită şi fericită acasă, şi-şi mai duce o vreme existenţa şetarsă. Astăzi a plâns Adela, fiindcă doctoriţa i-a vorbit urât şi crede că n-o s-o mai „selecteze” ca pacient  de acum.

Eu o cunosc pe Ioana, medicul de familie a Adelei. Ioana a fost fată de la ţară. A făcut naveta la oraş, ca să facă liceul, iar părinţii au muncit din greu pământul, ca s-o întreţină în şcoli. Într-o iarnă, chiar i-a degerat un deget de la picior, în gară, când aştepta trenul. A învăţat mult şi din greu şi ştiam că e o persoană sensibilă şi atentă cu pacienţii ei. I-am dat un telefon şi am rugat-o să o primească pe Adela la fel ca şi până acum. I-am spus că pacienta ei e speriată şi că plânge de teamă că ea nu o s-o mai primească. Mi-a ascultat atent rugămintea şi mi-a spus:

– Tu ştii câţi pacienţi am eu? Am trei mii de pacienţi. Ce m-aş face eu dacă şi-ar face toţi un obicei să vină la cabinet când se simt singuri? Ştii câte acte, hârtii, hârtiuţe, statistici trebuie să întocmesc eu zilnic? Ştii că toate organele statului mă controlează? Ştii că fiecare pacient are problemele lui, ştii că trebuiesc vaccinaţi copiii, că trebuie să merg pe teren, să constat decesuri, să văd noi născuţi, să merg la cursuri, să dau salarii, trimiteri la specialişti, să ţin contabilitate, să am toate datele pe calculator, să dau reţete electronice într-un sistem care uneori funcţionează greu şi alteori deloc? Ştii tu toate astea? Nu mai pot, nu mai pot să acord timp mai mult pacientului.M-a îmbolnăvit şi pe mine timpul. Am să plec în afara ţării, ca să fac curat la familii bogate. M-a înghiţit sistemul, m-a îmbolnăvit, Adela nu mai are nevoie de mine, n-o mai pot ajuta, eu sunt cea bolnavă.

Am ascultat strigătul de ajutor al Ioanei, deşi eram focusată pe Adela. M-a cam amuţit discursul Ioanei, dar mi se părea că Adela mea are mai multă nevoie de ajutor. Aşa am gândit eu atunci. Mi-am spus că Ioana este o fată în putere, are carte, deci are parte, e doar un moment în viaţa ei mai greu, pe care o să-l depăşească. I-am spus, hotărâtă cumva:

– Ioana, te cred că ai multe probleme, dar sunt sigură că tu o să le depăşeşti. Treci printr-o perioadă grea, dar lucrurile se vor aranja în timp. Organizează-te şi tu mai bine, mai angajează o asistentă sau un om care să te ajute la statistici şi mergi mai departe! Ia-o încet, ia-le pe rând, fată deşteaptă!

Deodată s-a auzit vocea Ioanei:

– Voi credeţi că e uşor să fii medic? Să preiei toate problemele pacientului, să te încarci cu toată energia negativă a omului bolnav? Ştii că pacienţii nu au bani de medicamentele care sunt necompensate, dar care sunt şi alea vitale? M-am săturat şi de mine, şi de toţi cei ca Adela. Mi-am aranjat, plec în Anglia, mi-am depus toate actele, să plec medic acolo. Dacă nu se rezolvă, plec să fac curat în casele englezilor.

I-am spus să se mai gândească, am încurajat-o să se gestioneze mai bine şi să rămână în ţara ei, că nici „dincolo” nu umblă câinii cu colaci în coadă. Dar, în sinea mea, nu mai ştiam ce-i bine, ce-i deplasat, ce e greu, ce e uşor, ce e rău şi ce e bine. Două femei, fiecare cu problemele ei de viaţă. Adela, femeia bolnavă cu soţul dispărut prematur din viaţa ei, Ioana cu problemele ei profesionale şi nu numai. Pe Ioana nu o mai sun, sunt sigură că o să aibă puterea să lupte în continuare. A luptat toată viaţa ei ca să ajungă medic, să fie respectată şi sunt sigură că, oricât de greu o să-i fie, n-o să-i mai „digere” nimic în viaţă. Prea a luptat toată existenţa ei ca să răzbească. Desigur, pacienţii ei nu trebuie să simtă tensiunea prin care trece Adela. Ioana , dacă nu pleacă, sigur o să-şi regleze problema emoţională răsfrântă asupra pacienţilor ei, nu are voie altfel. Adela… pe Adela am sunat-o. I-am spus că şi Ioana are probleme acum. Şi ce credeţi că s-a întâmplat? A tăcut îndelung şi mi-a spus: „Am să meg la Ioana şi am să-i spun la ce m-am gândit ca să-i fie mai bine.”

Astăzi m-a sunat Ioana. Era calmă şi mi-a mulţumit cumva. Întrebând-o surprinsă de ce, mi-a spus:

– Draga mea, a venit Adela la mine. Femeia asta mi-a „aranjat” puţin viaţa. I-am luat tensiunea, glicemia, dar mi-a luat şi ea mie ceva. Mi-a luat o groază de probleme de pe cap.Vine de trei ori pe săptămână acasă la mine, îmi face curăţenie, îmi calcă rufele, face mâncare, mâncâm uneori împreună ce găteşte ea, iar uneori vine şi la cabinet să mă ajute. Eu îi plătesc , deşi se îndârzeşte de fiecare dată când primeşte bani şi pare chiar supărată că insist să-i ia. Adela nu mai are tensiune, glicemia este normală şi este foarte fericită când o laud pentru tot ceea ce face. Şi chiar merită lăudată, este o femeie extraordinară.

Am zâmbit larg, îmi venea chiar să şi râd că situaţia s-a rezolvat aşa de frumos. În general, oamenii suferă singuri. Singurătatea te transformă, te schingiueşte, te limitează, te presează şi-ţi fură ce-i mai frumos – bucuria de a primi şi de a dărui. Uneori, oamenii se găsesc în momente de răscruce. Astea sunt momentele de fericire în care, din nou, poţi să dăruieşti, să primeşti aşa cum şi iubeşti. Adela şi Ioana: două femei , două destine, două luptătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>