Preotul latifundiar şi suferinţa aproapelui

Home  >>  Diverse  >>  Preotul latifundiar şi suferinţa aproapelui

Preotul latifundiar şi suferinţa aproapelui

Postat pe 15 iunie 2015, In categoria Diverse

Aşa ceva nu există, mi-am repetat de mai multe ori astăzi. Am primit un telefon de la o cunoştinţă care m-a rugat să-mi găsesc timp pentru o întâlnire. Mi-am dat seama ca are probleme după vocea tristă şi aproape stinsă de la telefon. Când ne-am văzut, mi-a povestit că sora ei e foarte bolnavă şi că-şi trăieşte ultimele clipe. Doctorii nu-i mai dau nicio şansă şi în orice clipa putea surveni inevitabilul sfârşit. Plângea. Mă gândeam, în timp ce povestea, că tare aş fi vrut s-o ajut şi aşteptam să ajungă la ceea ce dorea de la mine. Am uitat să vă spun, cunoştinţa mea face parte din cultul adventist. Eu sunt ortodoxă, dar, firesc, n-a contat niciodată acest aspect în legătura noastră. Şi, ce credeţi că m-a rugat prietena mea? M-a întrebat dacă am vreo cunoştinţă, “pilă”, care sa intervină la un preot, care să-i primească sora în caz că moare, s-o îngroape în cimitirul ortodox. O întreb mirata “cum adică”? Îmi spune apoi că familia surorii ei are un mormânt cumpărat într-un cimitir ortodox şi că plăteşte taxele. La zi. Adaugă că soţul surorii (cumnatul ei) a decedat cu ceva ani înainte şi ca e înmormântat tot în cimitirul ortodox.

Ce a fost cu adevărat surprinzător pentru mine (ca să nu folosesc un alt cuvânt), mi-a spus că preotul nu-i permite să-si înmormânteze sora în cimitir fiindcă nu e ortodoxă. O întreb şocată aproape: “Dar ce legătură are preotul cu săpatul gropii şi înmormântarea persoanei? Că doar o băgaţi în groapă şi puneţi pământ peste ea. O înmormântaţi creştineşte, fiindcă şi cultul adventist este un cult creştin. Preotul nici nu participă la înmormântare, de ce să nu vă lase s-o îngropaţi în mormântul pe care-l aveţi şi pentru care plătiţi taxe?” S-a uitat la mine cu ochii obosiţi şi trişti după atâtea nopţi de veghe la căpătâiul surorii ei, si mi-a spus: ”Te rog să mă ajuţi, dacă poţi, fiindcă nu o primeşte. Noi nu avem bani să cumpărăm un alt loc de veci, fiindcă e foarte scump, iar cimitir adventist nu există. Daca poţi, ajuta-mă.”

M-a durut. M-a durut fiindcă, în primul rând, vorbeam despre un om încă în viaţă ca şi cum s-ar fi dus deja. M-a durut fiindcă ea, în loc să-şi plângă sora muribundă, căuta tot felul de soluţii ca s-o poată îngropa. M-a durut fiindcă un preot nu permitea unei familii să-şi folosească groapa, considerând cimitirul proprietate personală. Şi m-a durut fiindcă mi s-a părut incredibil ca o familie îndurerată, să înţeleagă că ar avea nevoie de intervenţii ca sa-şi îngroape aproapele. E aşa de trist, atât de trist sa nu ne mai putem îngropa morţii decât condiţionaţi de religia din care facem parte. Mi-e atât de greu sa înţeleg, mi-e atât de greu să judec, mi-e atât de greu să văd că există aşa ceva. În faţa morţii suntem cu toţii egali, dar se pare ca în cimitire nu mai beneficiem de această egalitate. Ştiu cimitire ortodoxe unde sunt îngropate şi persoane din alte culte. Chiar mă gândeam că în cimitirele eroilor sunt îngropaţi soldaţi necunoscuţi de mai multe naţionalităţi şi religii. Credeţi că se iau la ceartă în ceruri fiindcă în viaţa lor nu au împărtăşit decât aceeaşi soartă cruntă, dar nu şi aceeaşi religie? În fata morţii cerşim clipe, dar prietena mea cerşea o groapă. O groapă pentru sora ei.

3 Comentarii pana acum:

  1. Corina spune:

    Trist, chiar foarte trist…inca o dovada a faptului ca biserica, preotii si religia nu au nicio legatura cu credinta si ca totul este o simpla afacere in care lumea da bani crezand ca o sa-si cumpere iertarea pacatelor…

  2. Stefan spune:

    Odata scopul bisericii era sa ajute oamenii ….

  3. Estera spune:

    Aceasta stare de fapt, nu face cinste ortodoxiei. Din pacate exista aceste cazuri, dar sunt izolate. Rusine preotului pentru excesul de zel. Poate nu l-ar fi facut, daca ar fi fost un preot cu har. Departe de a judeca preotul, este doar o parere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>